12 vinkkiä käsimatkatavaroiden pakkaamiseen – Säästät ruumalaukun hinnan!

Päivitetty 19.6.2022

Suunnitteletko reissaamista pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa? Se on täysin mahdollista! Itse olin kaksi viikkoa kesälomamatkalla. Ensin viikon Ranskassa tanssimassa ja sen jälkeen viikon Italiassa.

Mietin, ottaisinko mukaani pelkät käsimatkatavarat, vai maksaisinko ruumaan menevästä laukusta. Kun huomasin, että ruumaan menevän laukun hinta edestakaisin olisi 65 euroa, päätin ottaa mukaan ainoastaan käsimatkatavarat.

Käsimatkatavaroiden pakkaaminen vaatii hieman enemmän tavoitteellisuutta ja suunnitelmallisuutta kuin ruumalaukun mukaan ottaminen.

12 vinkkiä käsimatkatavaroiden pakkaamiseen

 1. Ota mukaan sekä maksimikokoinen käsimatkatavaralaukku että käsilaukun kokoinen laukku. Suurin osa lentoyhtiöistä sallii automaattisesti nämä kaksi laukkua, mutta osassa isommasta käsimatkatavaralaukusta pitää maksaa erikseen. Käsilaukkua valitessa kannattaa pohtia, mitä haluat kantaa mukanasi kaupungilla. Onko tarpeen ottaa esimerkiksi läppäri mukaan?
 2. Käytä pakkauskuutioita! Sen jälkeen, kun aloin käyttää niitä, en todellakaan enää pärjäisi ilman! Sen lisäksi, että niiden avulla laukkuun mahtuu enemmän vaatteita, voi vaatteet myös jaotella. Itse jaottelen usein tanssivaatteet erikseen tai sitten ihan vaan jo käytetyt vaatteet ja täysin puhtaat erikseen.
 3. Pakkaa mukaan kangaskassi. Aina tulee tarve varakassille. Kassissa on kätevä kantaa esimerkiksi ostokset tai rantavarusteet. Oma suosikkini on kangaskassi, jota voi käyttää myös reppuna.
 4. Mieti tarkasti, millaisia kenkiä oikeasti tarvitset ja valitse sellaiset, joilla on mukava kävellä. Itse otin mukaan kahdet tanssikengät, sandaalit ja mukavat tennarit.
 5. Kun valitset vaatteita, varmista, että ne sopivat yhteen. Sovitin kaikki vaatteeni ennen pakkaamista. Siten olin varma, että voin myös paikan päällä käyttää ajattelemiani asukokonaisuuksia. Värimaailman lisäksi kannattaa valita mukaan vaatteet, jotka ovat mukavat päällä.
 6. Jos olet korvisten suurkuluttaja – kuten minä – niin valitse korvikset mukaan vaatteiden värimaailman mukaan. Sama pätee muihin koruihin ja asusteisiin.
 7. Ota mukaan se takki, joka mahtuu pieneen tilaan. Kesälomalla takkia ei edes välttämättä tarvitse, mutta talvella sille on käyttöä.
 8. Varmista, että sinulla on matkan aikana mahdollisuus pyykinpesuun. Itse en todellakaan pese mitään pyykkiä käsin, mutta matkani aikana neljässä asunnossa oli pyykkikone. Yhdessä pyykkipalvelu oli maksullinen, muissa ilmainen. Otan aina varmuuden vuoksi mukaan pesupähkinöitä pyykkäämistä varten, mutta usein asunnoissa on valmiiksi pyykinpesuainetta. Pesin pyykkiä kahden viikon aikana kahdesti. Pyykkikuluihin meni reissulla vähän yli euro.
 9. Hanki hamam-pyyhe ja ota se mukaan. Olin lukenut etukäteen paljon kehuja hamam-pyyhkeestä, joten päätin hankkia sellaisen. Käytin pyyhettä lentokoneessa peittonani ja rannalla rantapyyhkeenäni. Se oli oikeasti tosi kätevä ja mahtui pieneen tilaan. Aina omaa pyyhettä ei välttämättä tarvitse, mutta jos lomaan kuuluu rannalla tai uima-altaalla loikoilua, niin silloin on kiva, ettei ole yhden pyyhkeen varassa.
 10. Pue päälle paksuimmat vaatteet ja painavimmat kengät. Tällä tavalla säästät tilaa laukussa ja pärjäät lentokoneen vaihtelevassa lämpötilassa. Paksuimmat vaatteet ei silti välttämättä tarkoita toppatakkia, mutta esimerkiksi pitkähihainen paita on lentokoneessa usein ihan tarpeen.
 11. Kirjoita pakkauslista. Tällöin pystyt helpommin arvioimaan, oletko pakannut riittävästi, liian vähän vai liikaa vaatteita.
 12. Hanki pienet purkit nesteille. Nesteiden pakkaaminen ja purkittaminen on toki yksi ärsyttävimmistä asioista, mutta se kyllä kannattaa. Pienellä purkilla pärjää yllättävän pitkälle. Ainoa neste, mikä minulta on matkan aikana loppunut, on aurinkorasva. Onneksi sitä myydään lähes kaikkialla.

Minun pakkauslistani kahden viikon reissulle:

 • Kaksi urheilutoppia
 • Viisi toppia
 • Neljä t-paitaa
 • Yhdet bikinit
 • Yksi mekko
 • Kahdet shortsit
 • Kaksi pitkähihaista, toinen päälle puettuna
 • 17 sukat
 • 16 alkkarit
 • Kahdet rintsikat, toiset päälle puettuna
 • Yhdet pitkät housut, jotka puin päälle
 • Yksi takki, jonka puin päälle
 • Kahdet tanssikengät
 • Tennarit
 • Sandaalit

Sukkia oli aivan liikaa – samoin alkkareita. Pakkaan niitä aina liikaa mukaan, koska pelkään, että ne loppuu ja joudun pesemään niitä käsin. Järkevämpää olisi ollut miettiä, koska pesen pyykkiä ja laskea alkkareiden määrän sen perusteella. Sukkia en käyttänyt reissun aikana kuin muutamana päivänä.

Toinen pitkähihainen paita oli turha, ja mukaan ottamani mekko oli vähän liian kuuma. Pystyin käyttämään mekkoa vain illalla. Jälkeenpäin ajateltuna, olisin voinut valita mukaani vähän kevyemmän mekon.

Mihin käytin ruumalaukun hinnassa säästämäni 65 euroa?

 • Pyykkikuihin meni 1,5 euroa
 • Käsilaukkuni vetoketju hajosi matkalla, joten ostin tilalle pikkurepun. Pikkureppu maksoi 25 euroa
 • Yhden tanssi-illan teemana oli valkoinen, joten ostin iltaa varten valkoisen topin. Lopulta päädyin kuitenkin lainaamaan paitaa kaveriltani, eli periaatteessa ostin topin turhaan. Toppi maksoi 10 euroa.
 • Ostin lentokentältä itselleni tuliaisiksi valkoviinipullon ja kahvipaketin. Ne maksoivat yhteensä 20 euroa.

Eli käytin 56,5 euroa. Säästöä ruumalaukun hintaan nähden jäi vielä 8,5 euroa.


Lue myös muita matkustusvinkkejäni:

13 vinkkiä, miten matkustat edullisesti

10 vinkkiä: Miten teet lentomatkustamisesta kivaa

Published by

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s