Miten matkustaa halvalla? – 11 vinkkiä!

Päivitetty 18.6.2022

Minulta kysytään usein, että miten minulla on varaa matkustaa niin usein. Tärkein syy on se, että pakollisten elinkustannusten jälkeen käytän suurimman osan rahoistani tanssimiseen ja matkustamiseen. Olen tehnyt sen päätöksen tietoisesti.

En esimerkiksi osta uusia vaatteita muuten vain oikeastaan koskaan – vasta sitten, kun oikeasti tarvitsen. Lisäksi asumiskustannukseni ovat melko pienet, koska maksan pienintä mahdollista lainanlyhennystä ja yhtiövastikkeeni on pieni. Niin ja minulla ei ole miestä, lapsia tai lemmikkejä.

On kuitenkin myös monta asiaa, joilla voi matkaa varatessa tai matkalla säästää:

1. Vertaile ja osta matka heti, kun tiedät matkustavasi. Lennot, junat ja bussit ovat halvempia etukäteen ostettuina.

Kannattaa vertailla lentojen hintoja esimerkiksi Skyscanner-palvelussa ennen lentoyhtiön valitsemista. Useissa maissa bussi- ja junaliikenteessä on useita palveluntarjoajia, joten niidenkin hintoja kannattaa vertailla ennen lippujen ostamista.

Poikkeus: Bussi- tai junamatkaa lentokentältä kotiin en suosittele ostamaan etukäteen, koska lennot saattavat myöhästyä syystä tai toisesta.

2. Kulje julkisilla lentokentältä ja lentokentälle. Se tulee halvemmaksi kuin taksi.

Tämä kannattaa huomioida myös siinä vaiheessa, kun varaa lentoa. Jos lento lähtee tai laskeutuu sellaiseen aikaan, jolloin ei enää kulje julkinen liikenne, tulee matkalle taksimatkan verran lisäkustannuksia.

Poikkeus: Jos teitä on useita ihmisiä jakamassa taksin kustannukset, voi se silloin tulla edullisemmaksi kuin joukkoliikenne. Jos käytät taksia, varmista aina mikä on missäkin maassa luotettava taksiyhtiö.

3. Jousta suunnitelmissasi matkustusajankohdan suhteen.

Lentoyhtiöiden sivuilla on yleensä kalenteri, josta näkee, minä päivinä lentojen hinnat ovat edullisimmat. Jos sinulla ei ole syytä olla jonain tiettynä päivänä kohteessa, valitse edullisimmat päivät.

4. Ole avoin erilaisille matkakohteille.

Jos haluat vain lähteä jonnekin, niin kannattaa miettiä niitä vaihtoehtoja, joissa eläminen on edullista. Euroopan sisälläkin on paljon eroa siinä, meneekö esimerkiksi Ranskaan, Iso-Britanniaan vai Romaniaan.

Edullisia kaupunkilomakohteita ovat esimerkiksi Praha, Budapest ja Bukarest. Maaseudulla on poikkeuksetta aina edullisempaa kuin kaupungissa. Kannattaa siis tutustua paikkoihin pääkaupunkien ulkopuolella.

Lisäksi, kun valitset jonkun kohteen suosituimpien turistikohteiden ulkopuolelta, näet paikallisen kulttuurin ihan eri silmin.

5. Matkusta ja majoitu porukalla.

Majoitus on yksi suurimmista yksittäisistä kuluista, joita matkustamiseen liittyy. Nappaa siis mukaan kaveri tai kaveriporukkaa. Voitte majoituksen lisäksi jakaa myös aamiaiskustannukset, mikäli majoitutte hotellin sijaan asunnossa.

6. Majoitu hotellin sijaan asunnossa.

Asunnot ovat usein hotellia edullisempi vaihtoehto kahdelle hengellekin, mutta erityisen paljon edullisempaa asunnossa asuminen on porukalla. Airbnb:n ja Booking.comin kautta voi löytää tosi kivoja asuntoja mistä päin maailmaa tahansa.

Kuvassa on Hampurissa olleen airbnb-asunnon parvi, jossa oli tilaa neljälle. Läheinen tunnelma, mutta toimi meidän reissullamme tosi hyvin!

7. Hyödynnä suhteesi, eli pyydä maailmalla asuvilta ystäviltä sohvamajoitusta.

Kaupan päälle saa yleensä hyviä vinkkejä siihen, mitä matkakohteessa kannattaa tehdä. CouchSurfing on yksi paikka, josta voi aloittaa sohvalla majoittumisen ja kaverisuhteiden luomisen, mikäli maailmalla asuvia kavereita ei vielä ole.

8. Tee osa ruuasta itse.

Yleensä aamiainen on helpoin toteuttaa. Muita helppoja vaihtoehtoja edulliseen ruokailuun on piknikin järjestäminen puistossa tai leiriruoka retkellä. Osa matkustamisen nautintoa on syödä ravintolassa, mutta usein rauhallinen aamiainen loma-asunnossa on jopa mukavampi kuin aamiainen ravintolassa tai hotellin täpötäydessä aamiaishuoneessa – puhumattakaan siitä, että saa nukkua niin pitkään kuin haluaa!

9. Käytä julkista liikennettä kaupungin sisällä ja kaupunkien välillä

Siirry matkakohteessa paikkoihin kävellen tai julkisella liikenteellä. Kävellessä ehtii nähdä kaupunkia ihan eri tavalla kuin jossain liikkuvassa välineessä istuessa. Samalla saa hyötyliikuntaa ja Pokemon Go -addiktit voivat napata Pokemoneja reppuunsa.

Myös julkinen liikenne toimii yleensä erittäin hyvin sekä kaupungin sisällä että kaupunkien välillä. Ei muuta kuin bussiaikatauluja ja juna-aikatauluja tutkimaan!

10. Älä sokeudu ruuan ja juoman edullisuudesta.

Vaikka 6 euron drinkki tuntuu Suomeen verrattuna edulliselta, saa samalla rahalla kolme lasia kahden euron viiniä. Vaikka on välillä kiva syödä ja juoda ajattelematta rahaa, niin lomabudjetti pysyy huomattavasti kohtuullisempana, kun välillä miettii juomien ja ruokien hintoja paikallisesta hintatasosta käsin. Ei jokaisen terassijuoman tarvitse olla käsin koristeltu pina colada!

11. Matkusta pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa.

Useimmissa lentoyhtiöissä voi käsimatkatavaralaukun lisäksi ottaa mukaan käsilaukun. Niihin mahtuu ihan oikeasti kaikki tarvittava mukaan, koska harva ihminen arjessakaan vaihtaa vaatteita monta kertaa päivässä – tai edes joka päivä. Lisäksi hotelleissa on yleensä pyykkipalvelu ja asunnoissa pyykkikone, joten hikisissä vaatteissa ei tarvitse kulkea päivästä toiseen.

Puuttuiko joku hyvä vinkki? Kerro kommenteissa, miten sinä säästät rahaa matkaa varatessa tai matkalla.

Lue myös vinkkini lentomatkustamiseen:

10 vinkkiä: Miten nauttia lentomatkustamisesta?

Published by

4 thoughts on “Miten matkustaa halvalla? – 11 vinkkiä!

 1. Tässä oli kyllä käteviä vinkkejä! Me suositaan yleensä kävelyä tai julkisia, mutta Kaakkois-Aasiassa välillä taksi tuntui olevan halvempi vaihtoehto kuin julkiset kahdelle. Myös ruuan tekeminen itse on välillä todella virkistävää pitkällä reissulla! 🙂 Joskus sitä reissulla kyllä sokaistuu halvoista hinnoista, jolloin tulee osteltua kaikkea turhaakin, varsinkin ruokaa ja juomaa.

  Tykkää

  1. Joo, taksi tai erityisesti Über saattaa tulla monissa paikoissa halvemmaksi tai yhtä halvaksi kuin julkinen liikenne. 🙂 Se on totta, että välillä on kiva syödä ihan vaan jotain itsetehtyä perusruokaa. Onnistuu nopeammin ja rennommin! Erityisesti just jotkut drinkit on semmosia, että ”ooh, halpaa”, kun Suomessa ne maksaa niin älyttömästi, eikä niitä tuu sen takia juuri koskaan juotua.

   Tykkää

 2. Airbnb:n eettisyyttä kannattaa miettiä ainakin kaupungeissa kuiten Barcelona tai Venetsia, jossa paikalliset ovat jo alkaneet vihata kaikkia turisteja, koska Airbnb on sotkenut paikalliset asuntomarkkinat siten, että paikallisilla ei ole enää varaa asua kaupungeissa.
  Ostamalla kerran täytettävät minipurkit ei tarvitse keräillä näytteitä, jotka ovat yleensä pahasti ylipakattuja ja siten melko järjetöntä kulutusta.
  Käsilaukkukuvio kannattaa vielä tsekata per lentoyhtiö, esimerkiksi Easyjet vaatii myös käsilaukun pakattavaksi lentolaukun sisään (tai vaihtoehtoisesti se lentolaukku pitää luovuttaa ruumaan, jos käsilaukku ei mahdu siihen).

  Tykkää

  1. Joo, se on totta, että joissain kaupungeissa Airbnb on vaikuttanut negatiivisesti. Lontoo taitaa olla myös yksi tämmöinen paikka. Onneksi on myös muita vaihtoehtoja, joista voi etsiä kivoja loma-asuntoja. 🙂

   Minipurkit on myös hyvä idea, mutta en näe ongelmaa näytteissä, jos niitä joka tapauksessa jossain lehden välissä on. Parempi kai ne on käyttää pois kuin heittää suoraan roskiin. Se on sitten taas eri asia, että kannattaako hotellista ottaa näytteet mukaan, jos samat näytteet menee sitten seuraavalle. Älyttömin on mielestäni monessa paikassa suosittu minisaippua, jota ei tule viikonloppureissulla kulutettua, mutta ei sitä voi enää seuraavallekaan jättää. Onneksi nykyään on monessa paikassa isot pullot saippuaa, shampoota ja hoitoainetta. Toivoisin, että nestesäännöistä muutenkin vihdoin luovuttaisiin, ettei niiden kanssa tarvitsisi aina lennolla pelleillä. 🙂

   Ai niin, luulin, että kaikki lentoyhtiöt ovat jo luopuneet tuosta älyttömästä käsilaukkukäytännöstä. Sehän vaan tarkoittaa sitä, että kaikki naiset ensin tunkevat käsilaukun käsimatkatavaralaukkuunsa ja sen jälkeen alkavat kaivaa sitä ulos lentokoneessa, koska siellä on kaikki asiat, jota haluaa lennolla käyttää. Ihan älytöntä säätämistä. Käsilaukun verran tilaa toki kannattaa jättää laukkuun senkin vuoksi, että vaikka sinne ei tarvitsisi käsilaukkua sulloa, niin tuliaisia tulee kuitenkin melkein aina ostettua.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s