13 vinkkiä: Miten matkustat edullisesti?

1. Osta matka heti, kun tiedät matkustavasi. Lennot, junat ja bussit ovat halvempia etukäteen ostettuina.

Poikkeus: Bussi- tai junamatkaa lentokentältä kotiin en suosittele ostamaan etukäteen, koska lennot saattavat myöhästyä syystä tai toisesta.

2. Kulje julkisilla lentokentältä ja lentokentälle. Se tulee halvemmaksi kuin taksi.

3. Jos pystyt, niin jousta matkustusajassa. Lentoyhtiöiden sivuilla on yleensä kalenteri, josta näkee, minä päivinä lentojen hinnat ovat edullisimmat. Jos sinulla ei ole syytä olla jonain tiettynä aikana kohteessa, valitse edullisimmat päivät.

4. Jousta matkakohteessa. Jos haluat vain lähteä jonnekin, niin kannattaa miettiä niitä vaihtoehtoja, joissa eläminen on edullista. Euroopan sisälläkin on paljon eroa siinä, meneekö esimerkiksi Iso-Britanniaan vai Romaniaan. Edullisia kaupunkilomakohteita ovat esimerkiksi Praha, Budapest ja Bukarest. Maaseudulla on poikkeuksetta aina edullisempaa kuin kaupungissa. Kannattaa siis tutustua paikkoihin pääkaupunkien ulkopuolella.

5. Suosi pidennettyjä viikonloppuja. Pidennetty viikonloppu tulee edullisemmaksi majoituksen ja ruokien suhteen kuin viikon loma, mutta kolmessa tai neljässä päivässä ehtii hyvin rentoutua ja irrottautua arjesta.

6. Majoitu asunnossa. Asunnot ovat usein hotellia edullisempi vaihtoehto kahdelle hengellekin, mutta erityisen paljon edullisempaa asunnossa asuminen on porukalla. Airbnb:n ja Booking.comin kautta voi löytää tosi kivoja asuntoja.

Kuvassa on Hampurissa olleen airbnb-asunnon parvi, jossa olisi ollut tilaa neljälle. Läheinen tunnelma, mutta toimi meidän reissullamme tosi hyvin!

7. Hyödynnä suhteesi, eli pyydä maailmalla asuvilta ystäviltä sohvamajoitusta. Kaupan päälle saa yleensä paikallisnäkökulmasta hyviä vinkkejä siihen, mitä matkakohteessa kannattaa tehdä. CouchSurfing on yksi paikka, josta voi aloittaa sohvalla majoittumisen ja kaverisuhteiden luomisen, mikäli maailmalla asuvia kavereita ei vielä ole.

8. Tee osa ruuasta itse. Yleensä aamiainen on helpoin toteuttaa. Muita helppoja vaihtoehtoja edulliseen ruokailuun on piknikin järjestäminen puistossa tai leiriruoka retkellä. Osa matkustamisen nautintoa on syödä ravintolassa, mutta usein rauhallinen aamiainen loma-asunnossa on jopa mukavampi kuin aamiainen ravintolassa tai hotellin täpötäydessä aamiaisbuffetissa.

10. Siirry matkakohteessa paikkoihin kävellen tai julkisella liikenteellä. Käveleminen paikasta toiseen on minulle sekä arjessa että lomalla yksi suosikkiasioitani. Kävellessä ehtii nähdä kaupunkia ihan eri tavalla kuin jossain liikkuvassa välineessä istuessa. Samalla saa hyötyliikuntaa ja Pokemon Go -addiktit voivat napata Pokemoneja reppuunsa.

Myös julkinen liikenne toimii yleensä erittäin hyvin, joten taksilla kulkemista voi välttää ihan hyvin.

11. Älä sokeudu ruuan ja juoman edullisuudesta. Vaikka 6 euron drinkki tuntuu Suomeen verrattuna edulliselta, saa samalla rahalla kolme lasia kahden euron viiniä. Vaikka on välillä kiva syödä ja juoda ajattelematta rahaa, niin lomabudjetti pysyy huomattavasti kohtuullisempana, kun välillä miettii juomien ja ruokien hintoja paikallisesta hintatasosta käsin. Ei jokaisen terassijuoman tarvitse olla käsin koristeltu pina colada!

12. Ota talteen kosmetiikkanäytteet hotellihuoneista, lehtien välistä jne. Ne saa pakattua pieneen tilaan, eikä tarvitse ostaa joka reissulle uusia minipurkkeja.

13. Matkusta pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Käsimatkatavaroiden lisäksi saa ottaa mukaan käsilaukun. Niihin mahtuu ihan oikeasti kaikki tarvittava mukaan, koska harva ihminen arjessakaan vaihtaa vaatteita monta kertaa päivässä – tai edes joka päivä.

 

Lue myös:

10 vinkkiä: Miten teet lentomatkustamisesta kivaa?

Published by

8 thoughts on “13 vinkkiä: Miten matkustat edullisesti?

 1. Tässä oli kyllä käteviä vinkkejä! Me suositaan yleensä kävelyä tai julkisia, mutta Kaakkois-Aasiassa välillä taksi tuntui olevan halvempi vaihtoehto kuin julkiset kahdelle. Myös ruuan tekeminen itse on välillä todella virkistävää pitkällä reissulla! 🙂 Joskus sitä reissulla kyllä sokaistuu halvoista hinnoista, jolloin tulee osteltua kaikkea turhaakin, varsinkin ruokaa ja juomaa.

  Tykkää

  1. Joo, taksi tai erityisesti Über saattaa tulla monissa paikoissa halvemmaksi tai yhtä halvaksi kuin julkinen liikenne. 🙂 Se on totta, että välillä on kiva syödä ihan vaan jotain itsetehtyä perusruokaa. Onnistuu nopeammin ja rennommin! Erityisesti just jotkut drinkit on semmosia, että ”ooh, halpaa”, kun Suomessa ne maksaa niin älyttömästi, eikä niitä tuu sen takia juuri koskaan juotua.

   Tykkää

 2. Airbnb:n eettisyyttä kannattaa miettiä ainakin kaupungeissa kuiten Barcelona tai Venetsia, jossa paikalliset ovat jo alkaneet vihata kaikkia turisteja, koska Airbnb on sotkenut paikalliset asuntomarkkinat siten, että paikallisilla ei ole enää varaa asua kaupungeissa.
  Ostamalla kerran täytettävät minipurkit ei tarvitse keräillä näytteitä, jotka ovat yleensä pahasti ylipakattuja ja siten melko järjetöntä kulutusta.
  Käsilaukkukuvio kannattaa vielä tsekata per lentoyhtiö, esimerkiksi Easyjet vaatii myös käsilaukun pakattavaksi lentolaukun sisään (tai vaihtoehtoisesti se lentolaukku pitää luovuttaa ruumaan, jos käsilaukku ei mahdu siihen).

  Tykkää

  1. Joo, se on totta, että joissain kaupungeissa Airbnb on vaikuttanut negatiivisesti. Lontoo taitaa olla myös yksi tämmöinen paikka. Onneksi on myös muita vaihtoehtoja, joista voi etsiä kivoja loma-asuntoja. 🙂

   Minipurkit on myös hyvä idea, mutta en näe ongelmaa näytteissä, jos niitä joka tapauksessa jossain lehden välissä on. Parempi kai ne on käyttää pois kuin heittää suoraan roskiin. Se on sitten taas eri asia, että kannattaako hotellista ottaa näytteet mukaan, jos samat näytteet menee sitten seuraavalle. Älyttömin on mielestäni monessa paikassa suosittu minisaippua, jota ei tule viikonloppureissulla kulutettua, mutta ei sitä voi enää seuraavallekaan jättää. Onneksi nykyään on monessa paikassa isot pullot saippuaa, shampoota ja hoitoainetta. Toivoisin, että nestesäännöistä muutenkin vihdoin luovuttaisiin, ettei niiden kanssa tarvitsisi aina lennolla pelleillä. 🙂

   Ai niin, luulin, että kaikki lentoyhtiöt ovat jo luopuneet tuosta älyttömästä käsilaukkukäytännöstä. Sehän vaan tarkoittaa sitä, että kaikki naiset ensin tunkevat käsilaukun käsimatkatavaralaukkuunsa ja sen jälkeen alkavat kaivaa sitä ulos lentokoneessa, koska siellä on kaikki asiat, jota haluaa lennolla käyttää. Ihan älytöntä säätämistä. Käsilaukun verran tilaa toki kannattaa jättää laukkuun senkin vuoksi, että vaikka sinne ei tarvitsisi käsilaukkua sulloa, niin tuliaisia tulee kuitenkin melkein aina ostettua.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s